burn-out (klachten)

Een burn-out bereikt zijn hoogtepunt (= uw dieptepunt) op het moment dat u helemaal instort (op het werk flauwvallen, onderweg naar uw werk in de auto beginnen te trillen en te shaken, …). Wanneer u een burn-out heeft kunt u vaak helemaal niets meer en u voelt zich vaak angstig, waardeloos, machteloos, hulpeloos, somber, geïrriteerd, enzovoort. U heeft vaak allerlei klachten zoals mentaal, emotioneel en lichamelijk totaal uitgeput en vermoeid zijn, u kunt niet meer denken, onthouden, zich niet meer concentreren, u voelt zich prikkelbaar (u kunt niet meer tegen geluiden en licht), u voelt allerlei nare gevoelens ….

Wanneer u overspannen bent of tegen een burn-out aan zit kunt u het tij nog keren. Het herstellen van een burn-out duurt gemiddeld 242 dagen (met flinke uitschieters naar boven en beneden) en het kost uw werkgever gemiddeld EUR 60.000. Even los van het uitvallen bij en de kosten voor uw werkgever is het doormaken van een burn-out voor u ongelofelijk zwaar: u voelt zich volledig uitgeput, waardeloos, angstig, schuldig en vol van schaamte. U bent vaak ook bang een last voor uw naasten en collega’s te zijn. Dit kunt u beter zien te voorkomen door het snel aan te pakken.

Herkent u zich in het bovenstaande? Of heeft u een werknemer/collega die het hele weekend nodig heeft om te herstellen, cynisch is geworden en alles te veel vindt? Neem dan contact met mij op om het roer om te gooien.

Uw werkgever is meestal bereid om mee te denken en mee te helpen in tijd en geld zodat u niet nog dieper in een burn-out terecht komt. Ik kan u helpen om weer in contact met uw lichaam te komen en inzicht te krijgen waardoor u zich zo opgebrand en overspannen voelt zodat wij dat kunnen aanpakken. Spreek hierover met uw leidinggevende om erger te voorkomen. Wanneer u niet wilt dat u werkgever betrokken wordt is dat natuurlijk ook helemaal aan u en goed.

Wanneer u maar weinig of geen zeggenschap heeft over de uitvoering van uw werkzaamheden, wanneer u een leidinggevende heeft die u domineert en geen ruimte geeft voor een eigen invulling, wanneer uw werkgever te veel van u vraagt of wanneer er andere problemen zijn die bij uw werkgever of in uw werk spelen is er een verhoogde kans om (daardoor) in een burn-out terecht te komen.

Past u werk wel bij u? Is uw werk wel wat u wilt doen? Is uw werk eigenlijk wel zinvol? Onderzoek wijst uit dat personen die een burn-out hadden, na hun herstel vooral op bewust voelen en op de zingevingsdimensie enorme vooruitgang boeken en veel sterker in hun schoenen staan.

Diverse onderzoeken laten zien dat o.a. angst voor kritiek, perfectionisme, introversie (meer naar binnen gericht zijn), zich volledig afhankelijk voelen van uw werk, psychische problemen zoals somberheid, angsten en andere aspecten, maar ook praktische problemen zoals financiële problemen, voor familieleden moeten zorgen, ruzies op het werk, …, factoren kunnen zijn die bijdragen aan een zekere kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van een burn-out.

%d bloggers liken dit: